Mπορειτε να μας βρειτε στο
&   


τοποθεσια

Πλ. Ευτερπης 3
Μαρουσι, 151 24


Ωραριο καταστηματος

δευτ - κυρ
08:00 - 24:00

© 2021 Μέλι και Καρύδι
Designed by Technature
Όροι και Προϋποθέσεις
Πολιτική Απορρήτου
Meli kai Karidi Logo

Η ιστορια του
Λουκουμα



Λουκουμάδες ή …. Κέρματα από μέλι


Οι Λουκουμάδες ξεκινούν την ιστορία τους από την αρχαία Ελλάδα όπου ονομάζονταν κέρματα από μέλι. Το σχήμα τους ήταν και τότε στρογγυλό και και προσφέρονταν ως έπαθλο στους Ολυμπιονίκες, μαζί με το στεφάνι του νικητή.

Η πρώτη αναφορά στο ιστορικό αυτό γλυκό καταγράφεται στους Ολυμπιακούς αγώνες το 776 π. Χ.. Φαίνεται πώς η προσφορά των λουκουμάδων ως έπαθλο καθιερώθηκε προς τιμήν του ταπεινού φούρναρη-αθλητή από την Ήλιδα Κορόιβου, ο οποίος στέφθηκε Ολυμπιονίκης στον αγώνα δρόμου.Ο Αριστοτέλης, ο Αρχέστρατος και ο Αριστοφάνης το αναφέρουν επίσης σε έργα τους. Λέγεται ότι η συνταγή για την παρασκευή του είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αρχαία συνταγή ζαχαροπλαστικής.

gamos

Με τα χρόνια, οι λουκουμάδες συνέχισαν να διεκδικούν τη θέση τους στο ελληνικό τραπέζι. Αποτελούν ένα προσφιλές γλύκισμα που συχνά πλαισιώνει πολλές γιορτές και ευχάριστα γεγονότα. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Στην Κρήτη πιστεύουν, ότι «ο Άγι-Αντρέας αντρειώνει το χιόνι», και πρέπει την ημέρα αυτή, οι νοικοκυρές να κάνουν λουκουμάδες, γιατί αλλιώς ο άγιος θυμώνει και τους τρυπά το τηγάνι, τους αχρηστεύει το σκεύος για πολύ καιρό.

Στην Κάρπαθο οι λουκουμάδες γίνονται στα γενέθλια των παιδιών για να είναι γλυκά τα χρόνια που ακολουθούν, όταν βγάζουν δοντάκια ή όταν πηγαίνουν σχολείο για να διαδέχεται η μια σχολική χρονιά την άλλη όπως ξεπετάγονται οι λουκουμάδες στο τηγάνι. Στη Ρόδο σε πολλά χωριά τους λουκουμάδες συνηθίζουν να τους κάνουν την παραμονή του Αγίου Ανδρέα και παίρνουν στην εκκλησία ένα πιάτο για να μνημονεύσουν τους νεκρούς.

Οι λουκουμάδες στην Κέρκυρα προέρχονται από ένα βενετσιάνικο γλύκισμα που οι παλιοί Κερκυραίοι ονόμαζαν τηγανίτες. Αυτό το έθιμο ξεκίνησε από την ανάγκη του λαού ν΄ αντέξει την αγρυπνία, το «βεγγιόλι», πλάι στον Άγιο Σπυρίδωνα, που το ιερό του σκήνωμα ήταν και παραμένει ανοιχτό για προσκύνημα αυτές τις μέρες.

Το σημερινό τους όνομα προέρχεται από την τούρκικη λέξη lokma που σημαίνει μπουκιά. Για πολλούς οι λουκουμάδες αποτελούν σύμβολο ευτυχίας και γονιμότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα γλυκά του λαού μας και όχι μόνο.